صفحه اصلي > اخبار 
 


  چاپ        ارسال به دوست

توصیه های بهداشتی در تهیه و توزیع نذری های ماه محرم

با توجه به فرارسیدن ایام سوگواری اباعبدالله حسین (ع) در مساجد، حسینیه ها و تکایا و توزیع نذورات و غذا، عدم رعایت موازین بهداشتی در توزيع نذورات می تواند احتمال بروز بيماري هاي مرتبط با آب و غذا  را افزايش دهد، اما با رعایت نکاتی ساده ولی پر اهمیت میتوان ضمن افزایش امنیت مواد غذایی از بروز مسمومیت های غذایی در عزاداران حسینی جلوگیری کرد.


مجید تاجیک رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این باره با تاکید بر ضرورت رعایت بهداشت در تهیه اغذیه نذری، اظهار کرد: هرگونه پخت وپز بايد در مكان هايي با شرايط بهداشتي انجام شود و تمامی افراد درگير در توزيع آب، چاي و غذا بايد داراي كارت بهداشت معتبر بوده و رعايت بهداشت فردي در هنگام ارائه خدمت ضروري است.

 

وی با بیان اینکه مواد خام مصرفي بايد سالم و بهداشتي باشد، یادآور شد: توصيه می شود از مواد غذايي بسته بندي شده ای كه مورد تاييد وزارت بهداشت است استفاده شود.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه ادامه داد: ضروری است احشام مورد استفاده براي ذبح و قرباني از مراكز مجاز مورد تاييد دامپزشكي تهيه شود.

 

تاجیک درباره نمک و روغن مورد استفاده در اقلام نذری گفت:برای تهيه و پخت غذا، برنج و همچنین مصرف روي سفره ها بایداز نمكهاي بسته بندي يد دار تصفيه شده داراي مجوز ساخت از سازمان غذا ودارو و از روغن هاي داراي مجوز ساخت ازسازمان غذا و دارو با ترانس پايين استفاده شود.

 

وی درباره ظروف مورد استفاده در نذری ها توضیح داد: در طبخ غذاها باید از ظروف مناسب در آشپزي استفاده شود و پس از هر بار طبخ مواد غذایی به نحو مطلوب ظروف و تجهیزات شست و شو شود.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه ادامه داد: همچنین ضروری است در هنگام توزيع غذا، از راه رفتن افراد توزيع كننده غذا بر روي سفره ها خودداري شود.

 

تاجیک درباره نحوه نگهداری غذاهای نذری بیان کرد: افراد باید از نگهداري مواد غذايي پخته شده در دماي محيط به مدت طولاني یعنی حداكثر دو ساعت، خودداري کنند و در صورت الزام به نگهداري بيشتر از دو ساعت، بايد مواد غذايي پخته در زير چهار درجه سانتي گراد يا در بالاي 63درجه سانتي گراد و روي شمعك گاز نگهداري شوند تا درجه حرارت ماده غذايي به زير 63 درجه نرسد.

 

وی با بیان اینکهدر برخی از مراسم ها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته بندی می کنند، گفت: اینکار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران می شود و ضروری است از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خود داری شود.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه با تاکید بر خودداری از نگهداري مواد غذايي خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل يخچال و يا سردخانه، افزود: در صورت توزيع سبزي و سالاد، رعايت مراحل چهارگانه سالم سازي الزامي است و توصيه مي شود از سالاد و سبزي بسته بندي شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.

 

تاجیک با تاکید بر عدم مصرف دخانیات در مکان های مسقف، ادامه داد: ضروری است با نصب تابلوها و يا اطلاعيه ممنوعيت استعمال دخانيات و  جمع آوري زير سيگاري ها از استعمال مواد دخاني در محل هاي مسقف جلوگیری شود.

 

وی همچنین بر اهمیت اطمینان از سلامت آب آشامیدنی تاکید کرد و گفت:  ظروف چندبار مصرف كه براي توزيع آب، چاي و مواد غذايي استفاده مي شود، باید مستمر شستشو و گندزدايي شوند.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه درباره نحوه استفاده درست از ظروف یکبار مصرف توضیح داد:در صورت استفاده از ظروف يكبار مصرف براي توزيع چاي و مواد غذايي گرم، بهتر است از ظروف يكبارمصرف برپایه گياهي، سلولزي و آلومينيومي استفاده شود.

 

تاجیک اضافه کرد:.استفاده از ظروف يكبار مصرف پلي استايريني براي موادغذايي و نوشيدني گرم وداغ (بالاي65درجه سانتي گراد) مناسب نیست.

 

وی درباره بهداشت سرویس های بهداشتی مکان های عزاداری یادآور شد: در سرویس های بهداشتی ضمن رعايت نظافت، باید نسبت به شستشو و گندزدايي مستمر و نصب سيستم لوله كشي مايع دستشويي و يا نصب جاي مايع محتوي مايع دستشويي اقدام شود.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه درباره پسماند های تولید شده در این ایام سوگواری گفت: پسماند هاي توليد شده باید به شکل بهداشتي جمع آوري، انتقال و دفع شوند و ضروری است دركنار هرايستگاه صلواتي سطل يا كيسه جهت جمع آوري مرتب ظروف وليوان هاي يكبار مصرف استفاده شده نگهداري شود.

 

تاجیک ادامه داد: بهتر است در توزيع آب و شربت در بين دسته هاي عزاداري و يا در مراسم از ليوان يكبار مصرف استفاده شود.

وی افزود: بهتر است تا حد امکان از نوشیدنی های پک شده برای نذورات استفاده شود و در صورت تهیه نوشیدنهای باز از فرو بردن ليوان و پارچ به داخل ظروفي كه آب و شربت داخل آن است، جلوگيري شود.

 

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه یادآور شد: برای خنک کردن نوشیدنی باید از یخ های بسته بندی بهداشتی استفاده شود، زیرا یخ های قالبی فاقد شرایط بهداشتی هستند.

 

تاجیک افزود: کارشناسان بهداشت محیط در طول این مدت با همکاری سایرارگان های نظارتی از ماسجد، تکایا و حسینه ها بازدید کرده و ضمن اموزش متولیان مساجد و روسای هیات ها بر نحوه رعایت موارد بهداشتی نظارت می کنند.

 

وی افزود: شهروندان در صورت بروز هرگونه مسمومیت غذایی و یا شکایت بهداشتی میتوانند با شماره 190 تماس گرفته و موضوع را از این طریق پیگیری کنند.

 

انتهای پیام/


١٧:٤٦ - سه شنبه ١٢ شهريور ١٣٩٨    /    عدد : ٨٢٢٨٦    /    تعداد نمایش : ٣٥٤