صفحه اصلي > اخبار > وبلاگ علمی 
 


>داستان یک اختراع/ نشاسته ذرت در ترکیب سوسیس و کالباس

داستان یک اختراع/ نشاسته ذرت در ترکیب سوسیس و کالباس

داستان اختراع دکتر مهرداد محمدی عضو هیأت علمی گروه تحقیقات صنایع غذایی انستیتو تحقیقات تغذیه¬ای و صنایع غذایی کشور با عنوان «توليد کالباس (60% گوشت قرمز) کم چرب و کم کالری با استفاده از نشاسته اصلاح شده ذرت» در مسابقه فرهنگی «داستان یک اختراع» به عنوان اثر برگزیده مورد تجلیل قرار گرفت.
بنیاد نخبگان استان تهران در اردیبهشت 1396و در حاشیۀ برگزاری هشتمین جشنواره اختراعات رویش دماوند، مسابقه فرهنگی «داستان یک اختراع» را ویژۀ مخترعان شرکت‌کننده در این جشنواره برگزار کرد. 
مخترعان متقاضی در این مسابقه فرهنگی داستان اختراع خود را می¬توانستند حداکثر در یک صفحه (حداکثر500 کلمه) تدوین کنند که در آن داستان اختراع دکتر مهرداد محمدی عضو هیات علمی گروه تحقیقات صنایع غذایی انستیتو تحقیقات تغذیه¬ای و صنایع غذایی کشور با عنوان" توليد کالباس (60% گوشت قرمز) کم چرب و کم کالری با استفاده از نشاسته اصلاح شده ذرت" به عنوان اثر برگزیده فرهنگی انتخاب و با اهدای لوح و تندیس جشنواره مورد تجلیل قرار گرفت.
لازم به ذکر است که اختراع یادشده مورد تأیید کمیته ابداعات و اختراعات معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مرجع اصلی سلامت در کشور قرار گرفته و این اختراع از بین 120 اختراع در اولین فستیوال بازار دارایی فکری با رویکرد صنعت غذا- معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اختراع برتر شناخته شده است. شایان ذکر است این اختراع حاصل انجام طرح تحقیقاتی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور است که مقالات علمی لاتین آن نیز در مجلات معتبر بین¬المللی به چاپ رسیده است.
روایت دکتر محمدی از این اختراع در جشنواره اختراعات رویش دماوند به این شرح است:
«در شهر کوچک ما 2 سینما و در زیر هر سینما یه ساندویچی بود. اون وقت‌ها بیشتر آدما فقط وقتی سینما می‌رفتن یه ساندویچ هم می‌خوردن تا کیف شون کوک بشه. با شروع دفاع مقدس و کمبود گوشت، کمتر تولید ‌شد. جنگ تحمیلی تموم شد. چندتایی فروشگاه پروتئینی راه‌اندازی، تعداد ساندویچی‌ها زیادتر و مصرفش بیشتر شد. 
کنکور دادم. نمره‌ام به همه لیسانس‌ها رسید ولی به پزشکی نه. منم رفتم سربازی. گفتم فقط می‌خوام دکتر بشم تا در خدمت سلامت مردم باشم. رشته‌های لیسانس رو نمی‌خوام. تو سربازی به این نتیجه رسیدم جدیت در انجام حرفه و وظیفه مهمه نه عنوان حرفه.
 3 ماه بعد از تموم شدن سربازی، رشته علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی قبول شدم. واسه انجام کارآموزی‌های درسی‌مون به کارخانجات مواد غذایی می‌رفتیم. یکی از کارخونه‌ها که تولید کننده فرآورده‌های گوشتی بود، من رو دید و پسندید و پیشنهاد داد اونجا کار کنم. منم کارم رو به عنوان سرپرست تولید شروع کردم. ماهیانه مقداری سهمیه سوسیس و کالباس داشتم. ما تو خونمون نمی‌خوردیم!! و به هر کی از فامیل که می‌خواستیم هدیه بدیم می‌گفتن نه قربونتون. ما از این جور چیزا نمی‌خوریم! طفلکی‌ها حق داشتند واسه اینکه هر روز یه عالمه از مضر بودن مصرف این فرآورده می‌شنیدن. 
اما سوسیس و کالباس بیشتر تولید ‌شد و تو خانواده‌های کم‌درآمد، بین بچه‌ها و حتی بوفه مدارس بیشتر مصرف شد. وزارت صنعت مجوز تولید می‌داد، اما وزارت بهداشت می‌گفت نخورین. جالب اینکه آمار بررسی ملی الگوی مصرف مواد غذایی خانوار نشان داد مصرف گوشت های فرآیند شده در دهه هفتاد شمسی سه برابر دهه شصت شده. واسه همین عهد کردم اگه کارشناسی ارشد قبول شدم موضوع پایان‌نامه‌ام، اصلاح فرمولاسیون و بهبود ارزش تغذیه‌ای سوسیس و کالباس باشه. چون مثلاً تخصصش رو داشتم و هم شرایط واقعی تولید رو تجربه‌ کرده بودم.
کارشناسی ارشد قبول شدم و پایان‌نامه‌ام طرح تحقیقاتی دانشگاهی ‌شد. نتیجه‌اش دستیابی به فرمولی شد که وقتی در بزرگ‌ترین کارخونه تولیدش کردم و 22 ویژگی‌اش رو آزمایش کردم، مشخص شد مقدار چربی‌اش خیلی کم و هم‌اندازه چربی گوشت قرمزه وکالری کمی داره. آخه مصرف زیاد چربی و دریافت کالری اضافی باعث چاقی و انواع سرطان‌ها میشه. نتیجه این تحقیق 2 مقاله علمی به زبان انگلیسی و 1 ثبت اختراع شد.
حالا این اختراع رو وزارت بهداشت به عنوان مرجع سلامت در کشور، توی کمیسیون ابداعات و اختراعاتش تأیید و معاونت علمی و فناوری رياست جمهوری بعد از ارزیابی‌های دقیق و فنی، اقتصادی و بازار در بین 120 اختراع مواد غذایی، یکی از 10 اختراع برتر اعلام کرده.
خوشحالم که در ایران درس خوندم و پژوهشی کردم که هموطنانم با هر سن، جنسیت و وضع مالی از نتیجه‌اش هر روز، هر زمان و هر مکان بهره‌مند هستن و من تونستم به حفظ سلامتی‌شون کمک کوچکی کنم. اون هم با امکانات موجود در وطن سرافرازم، بدون ایجاد وابستگی به دانش و ابزار بیگانگان.»